Lütfen Bekleyiniz...

Anasayfa / Yangın ve Patlama Kontrolünüzü Yaptırın!

Yangın ve Patlama Kontrolünüzü Yaptırın!

Yangın ve Patlama Kontrolünüzü Yaptırın!

Hala patlamadan korunma dokümanınız yok mu?

Geç olmadan ÖZBALCI OSGB’ye başvurun! ÖZBALCI OSGB Yönetim Kurulu Başkanı ve A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Murat ÖZBALCI, patlamadan korunma dokümanının önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Günümüzde sanayi üretim faaliyetlerinin yerleşim yerlerine kadar taşındığını belirten ÖZBALCI, patlamadan korunma dokümanı olmayan işletmeleri ÖZBALCI OSGB ayrıcalığını yaşamaya davet etti

ÖZBALCI OSGB Yönetim Kurulu Başkanı ve A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Murat ÖZBALCI, patlamadan korunma dokümanının önemi hakkında bilgi verdi. ÖZBALCI, “ÖZBALCI OSGB, profesyonel birikim ve çalışma gerektiren patlamadan korunma dokümanı birçok firmaya hazırlamış ve denetimlerden başarı ile geçmelerini sağlamıştır” dedi. GÜVENLİK İÇİN GEREKLİ Patlamadan korunma dokümanının önemine değinen Murat ÖZBALCI, “Günümüz teknolojisiyle hızla gelişen sanayi üretim faaliyetleri, yerleşim yerlerine kadar taşınmıştır. Parlayıcı, patlayıcı ve kolay yanıcı maddelerle plansız ve önlemsiz çalışma, hem iş yeri sahasında hem de çevrede olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu tür kimyasallarla ve patlayıcı ortam oluşturan tozlarla çalışmanın çok yaygınlaşması, beraberinde bu işlemlerin yasa ile kontrolünü getirmiştir. Yakın coğrafyamızda çalışmalar, Avrupa Birliği organizasyonlarının ATEX direktifleri doğrultusunda 1 Temmuz 2003 tarihinden itibaren uygulanmaya konulmuştur. Patlayıcı, parlayıcı ve kolay yanıcı ortamlarda kullanılan ürünlere ve üretim yapıldığı yere alınan uluslararası sertifika ATEX sertifikasıdır. Ülkemizde ise, 30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı resmi gazetede yayımlanan çalışanların patlayıcı ortamların tehlikelerinden korunması hakkında yönetmelik kapsamında belirtilen, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan işyerlerinde zorunlu hale getirilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, her teftişte gerekli gördüğü bölümlere bu dokümanı hazırlanarak bölgenin güvenli olduğunun belgelenmesini istemektedir” dedi.

 YANGIN VE PATLAMA KONTROLÜNÜZÜ YAPTIRIN

 

Patlamadan korunma dokümanının amacı hakkında da açıklamalarda bulunan ÖZBALCI, “Patlayıcıdan korunma dokümanı hazırlamanın amacı; iş yerlerindeki patlayıcı ortamları tespit etmek, yapılan işe göre hesaplamalar yapılarak salınım noktaların ve salınım derecelerini belirlemek, tehlikeli maddenin ortama salınım miktarlarını göz önüne alarak özel alanları belirlemek ve bu alanlarda çalışanları patlayıcı ortam hakkında bilgilendirmek, bu alanlarda özel çalışma yöntemlerinin seçilmesini sağlamak. Ayrıca risk taşıyan bölgelerde özel makine teçhizat, ekipman seçimini sağlamak ve bu alanlardaki havalandırma sisteminin değerlendirilmesini yaparak, patlayıcı ortam oluşumunu bertaraf etmek ya da alınan önlemlerle minimize etmek amacıyla oluşturulan bir dokümandır” şeklinde konuştu.

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI ZORUNLULUĞU

Patlamadan korunma dokümanı kurallarına uyulmadığı takdirde cezai işlem uygulandığını dile getiren Murat ÖZBALCI, “LPG ve diğer petrol ürünleri üretim, dolum ve dağıtım tesisleri, un değirmenleri, trafo imalathaneleri, basınçlı, yanıcı gaz tüpü depoları, elektrikli cihaz ve teçhizat imalathaneleri, fırın veya elektrostatik boya yapılan işyerleri, ham deri imalathaneleri, akü imalathanelerinin bazı bölümleri, zeytinyağı ve diğer yağ imalathaneleri, boya ve tiner imalathaneleri, kimyevi ve tahlil laboratuvarları, matbaalar, ilaç üretim endüstrisi, kimyasal madde depoları, mazot tankları, buhar kazanları ve kömür kazanları patlamadan korunma dokümanı hazırlatmak zorunlu olan bölümlerdir. Çalışanların patlayıcı ortamların tehlikelerinden korunması hakkında yönetmeliği ile zorunlu hale gelen patlamadan korunma dokümanı uygulanmaması durumunda cezai işlem uygulanır. ÖZBALCI OSGB, profesyonel birikim ve çalışma gerektiren bu dokümanı birçok firmaya hazırlamış ve denetimlerden başarı ile geçmelerini sağlamıştır. Firmalar bir patlama, yangın ya da denetim geçirmeden patlamadan korunma dokümanı hazırlatmalıdır. Patlamadan korunma dokümanı yaptırdıktan sonra ortaya çıkacak sonuçlar, iş yerinin ne kadar güvende olduğunun göstergesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

 
4- Yüksekte Çalışma Eğitimi - GÖRSEL TIKLANINCA: görsel ekte
 

ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARININ BÜYÜK BÖLÜMÜ YÜKSEKTEN DÜŞME ŞEKLİNDEDİR.

ÖZBALCI OSGB Yönetim Kurulu Başkanı ve A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Murat ÖZBALCI, iş kazaları hakkında bilgi verdi. ÖZBALCI OSGB’de verdikleri profesyonel eğitimle ölümlü iş kazalarını engellediklerini belirten ÖZBALCI, “İstatiksel olarak ölümlü iş kazalarının birçoğu yüksekten düşme şeklinde gerçekleşmektedir. Yüksekten düşme şeklinde oluşan iş kazalarının büyük bölümü ise inşaat sektöründe meydana gelmektedir” dedi.

ÖZBALCI OSGB, iş kazalarını en aza indirgemek için firmalara yönelik özel çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. ÖZBALCI OSGB Yönetim Kurulu Başkanı ve A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Murat ÖZBALCI, ÖZBALCI OSGB’ de verdikleri profesyonel yüksekte çalışma eğitimleri ile ölümlü iş kaza riskleri minimize ettiklerini söyledi.

BÖLGEDEKİ TEK FİRMAYIZ

İş sağlığı ve güvenliği konusunda profesyonel eğitim verdiklerini belirten Murat ÖZBALCI, profesyonel iple erişim uzmanı, endüstriyel dağcı, IRATA belgeli eğitmenleri ile firmaların risklerine özel olarak hazırlanan yüksekte çalışma eğitimleri ile iş kazalarını en aza indirdiklerini dile getirdi. Eğitimi alan çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kanunun ilgili mevzuatlarına uygun olarak sertifikalandırdıklarını belirten ÖZBALCI, yüksekte çalışma konusunda bölgede tek firma olduklarını vurguladı.

YÜKSEKTE ÇALIŞMA EĞİTİMİNİN AMACI

Yüksekte çalışmanın genel hususları hakkında da açıklamalarda bulunan Murat ÖZBALCI, “Yüksekte çalışmanın genel hususları, yüksekte çalışma öncesi, işin yapılma anı ve sonrası hakkında bilgilendirmede bulunmaktır. Ayrıca, yüksekte çalışmada kullanılan KKD ve teknik ekipmanlar, kullanım şekilleri, güvenli çalışma, yüksekte çalışmada en güvenli yöntemi belirleyebilme konularında teorik ve uygulamalı bilgilendirme vermektir. Yüksekte güvenli çalışma eğitimlerinin amacı, her türlü çalışma alanında çalışma ekipmanlarının doğru kullanımı, bakımı ve kontrolünü sağlamanın yanı sıra mevcut tehlike ve risklere karşı farkındalık oluşturmaktır. Eğitime katılan yüksekte çalışma personeline, yüksekte yapılan iş güvenliği bilincini aşılamaktır. Bu amaç doğrultusunda, eğitim sonunda nitelikli yüksekte çalışma personeli yetiştirmektir” ifadelerini kullandı.

YÜKSEKLİK İHMALE GELMEZ

ÖZBALCI OSGB eğitmenlerinin firmalara özel olarak hazırlanan eğitimler verdiklerini vurgulayan ÖZBALCI, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Şirket olarak verdiğimiz eğitimler, bir şirketin yönetici rolünü üstlenen katılımcıların, yüksekte çalışma alanlarında yapacakları denetimlerde yeterliliklerini arttırır. Ekipmanların görsel ve fonksiyon kontrollerinin nasıl yapılacağı konularında yetkinlik kazandırır. Eğitim sonunda, ölümcül riski olan yüksekte çalışma tipleri için çalışanlar, bilinçli ve eğitimli olarak iş güvenliği açısından kuralları biliyor ve hayatlarını koruyabiliyor olurlar. Eğitimler sayesinde, kazaların işletme veya kurum içerisinde tedbirsizlik sonucu meydana gelmesi ihtimali azaltılır. Yüksekte çalışma yapan personelin özgüveninin artırılması sonucu, verim ve kalitenin üst seviyeye çıkartılır. ÖZBALCI OSGB olarak, profesyonel yüksekte çalışma eğitimlerimiz için şirketimizle iletişime geçen herkese yönelik eğitimci kadromuz, ekip, malzeme ve teçhizatımız mevcuttur. İstenildiği takdirde çalışma yapılan sahaya gelinerek eğitimleri verebilmekteyiz. Bu profesyonel eğitimler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini ÖZBALCI OSGB’ den almayan şirketlere de verilebilmektedir.’’

EĞİTİM KONULARI

TEORİK EĞİTİMLER

§  Yüksekte Çalışma Konularına Giriş

§  Yüksekte Çalışma Ortamları Nerelerdir

§  Düşme Faktörü ve Düşmenin Dinamiği

§  Toplu Korunma Yöntemleri ve Kişisel Korunma Yöntemleri

§  Tehlikeli ve Güvensiz Durumları Tanımlama

§  Yüksekte Çalışma Tehlikelerinin Farklılıkları ve Organizasyonu

§  Güvenlik ve Sağlık İşaretleri

İş Kazaları

§  Yüksekte Çalışmada Dikkat Edilecek Hususlar

§  Yüksekte Çalışmanın Risklerinden Korunma

§  Line-Yard ile Tırmanma

§  Yatay ve Dikey Yaşam Hatları Üzerinde Çalışma Teknikleri

§  Merdivenlerde Güvenli Çalışma

§  Ankraj Belirlenmesi, Hazırlanması ve Kurulması

§  Askı Travması ve Kazazede Yönetimi

§  Konularında Bilinçlendirme

PRATİK EĞİTİMLER

§  Kişisel Koruyucu Ekipmanlarının Tanıtımı

§  Temel Düğümler

§  Kişisel Malzemelerin Takılması ve Kullanılması